لخته خون در مغز زمانی ایجاد میشود که یک رگ خونی پاره شده و با خون پر میشود و باعث انسداد یک سرخرگ میشود. هنگامی که این اتفاق میافتد، اکسیژن کافی به مغز نمیرسد. لخته خون در مغز میتواند باعث آسیب به سلولهای مغز و حتی منجر به مرگ شود.
در حالی که برخی از افراد ممکن است یک دوره خفیف از این مشکل را بدون هیچ علامتی تجربه کنند، برخی دیگر ممکن است عوارض جدیتری از جمله تشنج یا مرگ داشته باشند. اما حتی قبل از وقوع هر یک از این موارد، ممکن است برخی از علائم هشدار دهنده را تجربه کنید که باید مراقب آنها باشید.
دو نوع لخته خون وجود دارد، ترومبوز و آمبولی.
انواع لخته های خون
- ترومبوز تشکیل لخته خونی است که در طی آن یک رگ خونی در بدن آسیب دیده و پر از خون میشود. این عارضه میتواند به دلیل تروما یا هر مشکل پزشکی دیگری ایجاد شود. این لخته های خون ساکن هستند.
- آمبولی زمانی رخ میدهد که یک شریان توسط یک جسم خارجی مسدود شود. این مشکل زمانی رخ میدهد که شریان توسط یک لخته خون یا مواد لخته کننده یا حتی بافت مسدود شود. این لختههای خون معمولا از موقعیت اصلی خود به جای دیگری در مغز حرکت میکنند.
درمانهای لخته خون در مغز
داروهای ضد انعقاد
این روش درمان لخته شدن خون در مغز شامل تجویز داروهایی است که خون را رقیق کرده و از لخته شدن آن جلوگیری میکند. این دارو برای افرادی که سابقه لخته شدن خون دارند و همچنین کسانی که سکته مغزی ناشی از لخته خون داشتهاند تجویز میشود. پزشک ممکن است داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکت مانند وارفارین را تجویز کند که از تشکیل لختههای دیگر جلوگیری کند.
ترومبولیتیکها
ترومبولیتیکها داروهایی هستند که به سرعت لختههای خون را حل میکنند و در موارد اضطراری مانند سکته مغزی تجویز میشوند. به عنوان مثال هپارین یکی از این داروها است.
ترومبکتومی مکانیکی
ترومبکتومی مکانیکی یک روش جراحی است که برای از بین بردن لخته خون در مغز انجام میشود. برای استخراج لخته خون از شریان اصلی و خارج کردن آن از مغز میتوان از دستگاهی مجهز به کاتتر هدایتکننده استفاده کرد.
جراحی برای برداشتن لخته خون در مغز
پزشک میتواند برای برداشتن لختههای خون بیمار، روش جراحی را پیشنهاد کند.
استنتها
استنتها لولههای کوچکی هستند که میتوانند در رگهای خونی مغز قرار داده شوند تا آن را باز نگه دارند. این روش جریان خون مناسب را در مغز فراهم میکند.
فیلترهای ونا کاوا
فیلترهای ونا کاوا لختههای خون را قبل از رسیدن به قلب، مغز یا ریهها میگیرند. این فیلترهای کوچک را میتوان با استفاده از آندوسکوپ یا کاتتر در محل خود قرار داد.
انواع روشهای جراحی برای برداشتن لخته خون در مغز
به طور کلی، دو نوع جراحی برای برداشتن لختههای خون در مغز وجود دارد:
- تخلیه از طریق ایجاد سوراخ: این روش برای از بین بردن لخته خون در نزدیکی مغز استفاده میشود. این لختههای خون به عنوان هماتوم ساب دورال یا خونمردگی داخل مغز شناخته میشوند، زیرا در زیر سخت شامه، که پوشش محافظ مغز است، تشکیل میشوند. هماتومها معمولا نیاز به برداشتن دارند زیرا میتوانند بافت مغز را تحت فشار قرار داده و خطر جانی داشته باشند. در موارد خاص، ممکن است یک جراحی باز که به عنوان کرانیوتومی شناخته میشود، ضروری باشد. اما بسیاری از هماتومها را میتوان با ایجاد سوراخ کوچکی از طریق جمجمه برای مکش خون و کاهش فشار روی مغز انجام داد. این روش شامل ایجاد یک سوراخ کوچک در جمجمه و تخلیه لخته خون از مغز و کاهش فشار مغز است.
- کرانیوتومی: اگر جراح به فضای بزرگتری برای تخلیه لخته نیاز داشته باشد، از روش کرانیوتومی استفاده میکند. در طی کرانیوتومی، جراح مغز و اعصاب بخشی از جمجمه را برای دسترسی به لخته برمیدارد. سپس لخته خون تخلیه میشود و بخش بریده شده جمجمه در جای خود محکم میشود.
علائم لخته خون در مغز متفاوت است. لخته خون در مغز میتواند شامل علائم جزئی مانند گفتار نامفهوم تا سکته مغزی کامل باشد که باعث فلج میشود. اگر این علائم را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود کنید و درمان مناسب لخته خون را دریافت کنید.
منابع:
- https://www.maxhealthcare.in/blogs/blood-clot-in-
brain - https://www.princetonneurologicalsurgery.com/our-services/brain-surgery/burr-hole-drainage/
- https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/craniotomy
- https://www.drdavidchangmd.com/blog/treating-blood-clots-in-the-brain#:~:text=Craniotomy%20%E2%80%93%20If%20the%20surgeon%20needs,is%20secured%20back%20in%20place.
2 دیدگاه ها