دیسک گردن یکی از مشکلات شایع ستون فقرات است. اقدامات تشخیصی و درمانی بهموقع برای این عارضه بسیار مهم هستند؛ چرا که هم از پیشرفت بیماری به مراحل خطرناکتر جلوگیری میکنند و هم درمانی کوتاهمدت و کمدردسرتر لازم دارند. لذا بسیار مهم است که علائم این مشکل را بشناسیم. در ادامه این مطلب سعی میکنیم اطلاعات کاملی را درباره ابعاد مختلف دیسک گردن ارائه دهیم. این اطلاعات کمک میکنند تا با انتخاب کردن سبک زندگی سالمتر و مراقبت بیشتر از ستون فقرات با انجام ندادن کارهایی که برای سلامتی آن مضر هستند، تا حد امکان از بروز این عارضه پیشگیری کنید. در ادامه مطلب تلاش میکنیم تا پاسخ سؤالات زیر را مرور کنیم. با ما همراه باشید.
بخش گردن ستون فقرات وزن سر را تحمل میکند و امکان میدهد تا سرتان را حرکت دهید. 7 مهره گردنی را با شمارههای C1 تا C7 مشخص میکنند که با دیسکهایی از هم جدا میشوند. این بخشها بهعنوان ضربهگیر عمل کرده و از ساییدگی مهرهها به یکدیگر جلوگیری میکنند. هر دیسک هستهای پر از ژل دارد و در هر سطح دیسک، یک جفت عصب نخاعی از نخاع خارج شده و به قسمتهای مختلف بدن میروند. فتق دیسک گردن زمانی رخ میدهد که ژل هسته از طریق پارگی در دیواره سخت دیسک خارج و اعصاب نخاعی را تحریک کند. بنابراین معمولاً با التهاب عصب نخاعی و تورم ناشی از فشار فتق دیسک، احساس درد میکنید. البته چنین دردی میتواند شدید تا بدون علامت باشد.
در ادامه با توجه به محل ایجاد عارضه دیسک گردن، به علائم آن میپردازیم.
اما علائم و نشانههای کمتررایج فتق دیسک گردن به شرح زیر هستند که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.
فتق دیسک در افراد 30 تا 40 ساله شایعتر است، اگرچه افراد میانسال و مسنتر اگر فعالیتهای بدنی شدید باشند، بیشتر در معرض خطر خواهند بود. تنها حدود 8 درصد فتق دیسکها در ناحیه گردن رخ میدهند. دیسک گردن ممکن است بهدلیل آسیب یا ضربه ایجاد شود. البته با افزایش سن، دیسکها خشک و سختتر میشوند و دیواره بیرونی فیبری سخت دیسک ممکن است ضعیف شود. از سایر علتهای دیسک گردن میتوانیم به علل ژنتیک، سیگار کشیدن و برخی از فعالیتهای شغلی یا تفریحی منجر به ایجاد دیسک زودرس اشاره کنیم.
درمانهای غیرجراحی اولین قدم برای بهبودی دیسک گردن هستند و ممکن است شامل دارو، استراحت، ماساژ، فیزیوتراپی، تمرینات خانگی، آبدرمانی، مراقبتهای کایروپراکتیک و مدیریت درد باشند. معمولاً بیش از 95 درصد افراد مبتلا به درد بازو بهدلیل فتق دیسک در طی 6 هفته بهبود یافته و به فعالیت عادیشان باز میگردند. اما چنانچه این درمانها کارساز نشوند یا علائم بدتر شوند، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. در ادامه به جزئیات مهمترین درمانهای غیرجراحی اشاره میکنیم.
رایجترین روش جراحی دیسک گردن، قدامی (جلو گردن) است. اما این کار را برای شرایط دیگری مثل تنگی نخاعی، بهصورت خلفی (از پشت) انجام میدهند. دیسککتومی و فیوژن قدامی، دیسک مصنوعی، دیسککتومی میکروآندوسکوپی با حداقل تهاجمی و دیسککتومی گردنی خلفی از جمله روشهای جراحی دیسک گردن هستند.
نتیجهگیری
بسیاری از علائم دیسک گردن با مراقبتها و درمانهای بدون جراحی قابل بهبودیاند. اما چنانچه شرایط این عارضه خطرات جدی را برای سلامتی بیمار داشته باشد، پزشکان از جراحی کمک میگیرند. عدم انجام دادن ورزشهای خطرناک یا حرکات مضر برای گردن، سیگار نکشیدن و رژیم غذایی سالم بهویژه برای افراد بالای 30 سال از ابتلا به این بیماری پیشگیری میکنند. یادتان باشد که هیچ دارویی را بدون تجویز پزشک متخصص و سرخود برای دیسک گردن مصرف نکنید و مراجعه به پزشک را با بروز اولین نشانههای درد در ناحیه گردن، شانه، بازوها و دستها جدی بگیرید.
منابع:
ارتباط از طریق واتس اپ